"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Априлската епопея - жертвата на панагюрци

Текст Панко Сапунджиев
(Из авторския сборник "В бой за чест и свобода", София, 2001 г.)

Панко Добрев Сапунджиев е роден на 31 юли 1925 г. в Панагюрище. Завършил е право в Софийския университет. Автор е на поредица публикации във всички централни вестници и списания. От такива публикации е съставен и сборникът "В бой за чест и свобода". Инак е работил като съдия в Софийския окръжен съд, а след това като началник отдел и главен редактор на отдел "Пропаганда" към тогавашното ДП "Разпространение на филми". Брат е на именития архитект и художник Богоя Сапунджиев.
Идеята на сборника е да събере на едно място част от многобройните публикации на Панко Сапунджиев, посветени на великото събитие. От 60-те години насам деветнадесетте на брой статии и студии са печатани във вестниците "Поглед", "Антени", "Вечерни новини", "Тракия", "Знаме" и др. Сборникът е предназначен за широка аудитория и дава отговори на въпросите за "кървавото писмо", за "хвърковатата чета", за държавното знаме на България, за "предателската роля на копривщенци преди и по време на въстанието", за "сребърния печат на първото българско правителство" и т.н.
"Мога категорично да заявя, че се касае за много важни материали", пише в предговора към сборника акад. Димитър Шопов. И още: "С голяма вещина Панко Сапунджиев изважда от пепелта на забравата факти, творчески ги пресъздава и ни ги предава, за да се запознаем с тях. Поколенията ще му бъдат благодарни".
Стоян Радулов

Няма коментари:

Публикуване на коментар