"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Панагюрското съкровище си е вече у дома

При изключителни мерки за сигурност на 12 април предиобед Панагюрското златно съкровище бе изведено от Националния исторически музей и транспортирано в Панагюрище. Деветте златни тракийски съда бяха ескортирани от Специализираните полицейски сили и от частна охранителна фирма.
Панагюрското злато се връща у дома за първи път от 62 години насам. То е открито случайно през 1949 година от братята Дейкови. Панагюрци и гости на града ще могат да се наслаждават на оригинала в Историческия музей на града един месец - от 16 април, когато е откриването на експозицията, до 16 май. В деня на откриването посещенията ще бъдат възможни след 14:00 ч. През останалите дни работното време на музея в Панагюрище е от 09:30 до 17:30 без почивен ден. Билети се продават на касата. Съкровището се съхранява в специално изградената зала-трезор. В залата ще бъдат допускани максимум по 40 души, след което вратите ще бъдат затваряни.

16.04.2012 г., Панагюрище, зала трезор на ГИМ, снимки Николай Радулов

Няма коментари:

Публикуване на коментар