"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Радомиров с приз за цялостно творчество

В Панагюрище се опитват да неглижират творческите усилия на десетки автори
Георги Радомиров "в действие" по време на "Вечерта на символизма" в театъра тази година
Актьорът Георги Радомиров е тазгодишният носител на приза за цялостно творчество на Панагюрище. Това стана ясно на 16 май след разширено заседание на Комисията по култура към Общинския съвет в Панагюрище. Присъединяваме се към поздравите и засвидетелстаме за пореден път уважение към този отдаден на Панагюрище и сцената творец.

За съжаление няма да бъде връчено званието „Творец на годината”. Единственият номиниран, нашият приятел, художникът Манол Панчовски, сам е отказал да бъде избран за такъв. Мотивите му – че е бил вече избиран в предишни години и най-вече, защото се оказал единствен в категорията, което не го прави равнопоставен кандидат. Чест прави тази постъпка на Манол. На подобни жестове са готови само високо морални и честни хора.

Странно обаче защо се е стигнало до такава абсурдна ситуация. Сякаш цяла година на културния фронт в града не е успяло да изпъкне делото на нито един творец! Сякаш усилията на панагюрци в областта на културата не са дали нито един плод през цялата година и са напрактика ялови! Това ли идва да ни каже единствената номинация тази година?
Изключително неприятен е този привкус на пренебрежение. Създава се цялостно впечатление, че в Панагюрище се опитват да неглижират творческите усилия на десетки автори - братя на перото, четката, музиката, сцената, киното. А всъщност областта на културата е една от малкото, които кипи от живот в инак провинциалното спокойствие и униние на средногорския градец.
Препоръчвам на номиниращите, ако не ходят по културни събития, литературни вечери, театри и кино, поне да се разходят по страниците на местната и регионална преса, и да проследят събитийния поток в областта на културата в регионалните електронни медии. Тогава ще забележат изключително любопитни и интересни неща. И със сигурност такива, които заслужават внимание, висока оценка и награда. Освен това за пореден път се пренебрегва дейността и случващото се в читалищата в общината. Нима техните деятели нямат нужда от внимание и стимулиране!?
Заради подобно отношение към изкуството и културата, които създават духа човешки и изграждат неговите естетика и морал, сме на днешния ни хал. Нелицеприятен, недостоен, често унизителен. А не така трябва да се чувстваме в съвременна свободна и демократична България, в Обединена Европа.
"Аз разумявам всеобщите национални нравствени интереси, от които по-главните са: езикът, вярата, народното образование, литературата и общественото мнение. Догде някоя народност държи в пренебрежение тези нравствени сили, не ги почита, не им дава възможност да се развиват и укрепяват, то тогава, колкото духовита и даровита да е тя... не може да се рече, че нейната бъдъщност е осигурена."
Това са думи на панагюреца проф. Марин Дринов, написал ги е във в. "Народност", Букурещ, през дачечната 1868 г. А сякаш за днес са писани. Срам, срам!... Но, струва ми се, ние отдавна сме забравили защо живеем и накъде отиваме...
Случаи като този с уж „липсата” на достоен за „творец на годината” са само показателни илюстрации.
Стоян Радулов, снимка Мария Бегова

Четирима със званието „Учител на годината”
Четирима учители, хора на просветното дело, бяха определени чрез тайно гласуване на същото заседание на Комисията по култура в ОбС – Панагюрище, за носители на тазгодишното звание „Учител на годината”. Това са
Мариана Михова от ОДЗ " Райна Княгиня" в категорията за предучилищно възпитание и детски градини; Пепа Дюлгярова от СОУ "Нешо Бончев" в категорията на началното образование; Теменужка Хаинова от СОУ "Нешо Бончев" в категорията за прогимназиално образование; и Петя Сеферинкина от Професионална гимназия в категорията за гимназиално образование.

Няма коментари:

Публикуване на коментар