"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Палитра за Манол Панчовски


Манол - първият сред равни, единственият сред уникати - панагюрски художник, активно творящ илюстрации и карикатури за "Чат-пат".
Първият ми спомен от Манол Панчовски е някъде от средата на 80-те (да си жив и здрав, Маноле!). Прекрачвам портата на Ланджевата къща в Панагюрище, носейки свит на руло кадастрон и връзка моливи. В красивия двор на старата къща, където по онова време бе градският пионерски дом, чакаха и други деца. Дойде "чичо" Манол и всички влезнахме в една от стаите на първия етаж. Настанихме се по миндерите и под негово ръководство се заехме да
усвояваме тайните на "голямото рисуване". Обичах да ходя в тази стая, нейната тишина, да се взирам в подредените пред мен предмети и да решавам как точно с щрихите да постигна нужните светлосенки. Тогава разбрах и същността на перспективата. А Манол обясняваше без думи. Често хващаше молива и сам нанасяше върху хартията линиите, които трябва да се нанесат. Всичко продължи две години. И днес онова, което знам за рисуването и необходимостта от творческия поглед в процеса на рисуването, го знам от него. Преди това една година учех рисуване при брат му Цветан, но в един момент той замина за София и усърдните ми занимания с тяхното изкуство временно прекъснаха. Днес, ровейки се в спомените и тяхната сложна обърканост, си давам ясна сметка, че няма как да постигна онова съвършенство в текста си, което постига Манол Панчовски в картините си. Та, погледнете сами!


Виждайки художника Манол Панчовски или пък някоя от творбите му, няма как да не се сетим за легендата за майстор Манол. Майсторът бил повикан от султана, да му издигне джамия. Станала най-красивата на света. Тогава султанът го попитал дали може да направи по-хубава от тази и Манол казал, че може. Султанът заявил, че в такъв случай новопостроената джамия ще му е последната и го затворил в минарето. Майсторът обаче си сковал дървени криле и отлетял от своя последен затвор.
Това, есетествено, навежда на мисълта колко ли чифта криле е сковал през годините Манол Панчовски, за да се освободи от житейските минарета, издигнати от немилостивата съдба, и да осъществи своя единствено възможен полет към изкуството.
Манол поема своя първи въздъх за летене в изобразителното изкуство от брат си Цветан – също художник, известен и много успял. Манол завършва художественото училище в столицата. После става част от ателието на младите художници към Съюза на българските художници, а десет години по-късно е вписан и в секция "Живопис". Зад всичко това се крият отдадени на рисуването дни. Рисуване на всяка цена, въпреки всичко. Всъщност Манол никога не се е пъчил пред лъчите на обществените прожектори, макар неговият талант да му дава право на това. Той е мълчалив, не обича да говори за себе си. Картините му говорят достатъчно.
Най-често Манол Панчовски днес може да бъде видян да се разхожда из двора на панагюрския исторически музей, където в момента е уредник, да подрежда изложба в художествената галерия, или да разказва вицове, наведен над платното, над масата в ателието си…
Манол Панчовски е участвал в десетки общи и самостоятелни изложби. Напоследък най-често излага в Панагюрище, а част от последните му творби могат да се видят в някои от арт-магазините на града.
Текст и снимки Стоян Радулов, използвани са и картини от Манол Панчовски


Вернисаж
на художника Манол Панчовски

Странна картина
С още по-странно име
Луда картина
Картина в ми-септима
Каприз
Игра на ръката
Игра на очите
Музика
Танц на боите
Радост
В радостта сълза
Болка
В болката надежда
Вик
Любов
Мечта
В тебе се оглеждам
И остава в очите ми тази картина
А в дущата ми-
хрумване - в ми-септима

Стихове Мария Бегова, септември 1981 г.

Стихотворението се публикува тук за първи път. Написано е по повод обща изложба на панагюрските художници тогава и е вдъхновено от картината на Манол Панчовски "Ми септима" (Най-високата нота в музикалното петолиние - б.р.). "В онези години панагюрската бохема се представляваше от художниците и от мен - бяхме неразделни", казва по повода днес Мария...
Вижте още публикациите:



This page is to promote the town Panagiurishte in Bulgaria, Europe. It is a town with a rich and ancient history, unique culture and hospitable people.

Няма коментари:

Публикуване на коментар