"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Албуми: "Музикално съкровище от Панагюрище"


Един наистина ценен за всяка домашна фонотека албум, особено на родолюбивите българи (и панагюрци в частност), се появи през 2011 г. Това е двойният CD, включващ дисковете „Панагюрище, слава бунтовна” и „Панагюрски народни песни”, съдържащ и синбеци на всички изпълнения.
Слушайки го, се пренасяш от шумното ежедневие на XXI век в един друг свят - свят на духовна радост и ентусиазъм. Усещането е подобно на онова, което човек има, когато се намира в някое от светите места, съхраняващи българския дух от векове. Песните успешно обединяват традициите със съвремието и буквално изобразяват наслагването на различните пластове в музикалната ни култура. Специално внимание заслужават изумително професионалните оркестрации, реализирани от Делчо Радивчев през 60-те и 70-те години на XX век. Те дават нов живот на песните, част от които ще останат завинаги в съкровищницата на българската музикална култура.
Музикалната палитра на двойния албум е пъстра и богата – от ярките бунтовни песни „Стани, стани, юнак балкански” и „Вятър ечи”, през емблематичната за града ни „Песен за Райна Княгиня”, въздействащите „Песен на панагюрските въстаници” и „Топчето пукна”, заедно с „Априлска епопея”, „Хвърковатата чета” и „Сдумали се три юнака”... Наред с любимите народни песни „Знай, Радо”, „Два са млади залибиле” и „Иване, Иване” звучат още закачливите „Пусто либе дядо Харо” и „Станка е сяно сбирала”, както и впечатляваща китка народни песни, обединила колорита на „Месечинко деничке”, „Месечинко ясна”, „Не стой, Дойне моме”, „Легнала мома”, „Мама ми думаше”, „Довечера, Кольо” и възхитителната „Чобричанке ле”...
Ще останете впечатлени и от майсторството на многогласното хорово изпълнение, изявата на солистите Юлия Богоева, Гинка Илчева и Иван Иванов, впечатляващите индивидуални изпълнители - Никола Скачков с „Орчо войвода” и „Стоян войвода”, и Цвятко Ценов с „Песен на войводата” и „Мануш войвода”.
Този комплект дискове е убедително доказателство за възраждането на българската духовност. Поклон пред непреходните музикални корени на България и поздравления за всички, допринесли за реализацията на този проект.Продуцент на албума е Община Панагюрище, а издател - „Музикален свят” - Пловдив. Дарител и инициатор за реализацията на целия проект по издаването му е  д-р инж. Лъчезар Цоцорков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар