"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Памет за Диригента Делчо Радивчев


Повече от 30 години музикалният живот в град Панагюрище се свързва с името на Делчо Радивчев - композитор, диригент и музикален педагог.  Многостранният му талант, високият му професионализъм и изключителна дарба на музикален педагог бележат всички негови проекти – работа с ансамбъла и неговите формации, градски духов оркестър, мъжки ансамбъл, дамски секстет, градския пионерски хор, хоровите колективи на ПП “Персийски килими“и болницата. През 1950 година той създава и докрая на живота си ръководи ансамбъла за възрожденски песни „Ралчо Сапунджиев“. Ансамбълът, който възторгваше  и изправяше на крака не само панагюрската публика, но разнасяше музикалната ни слава по различни сцени и от ефира на Радио София. Делчо Радивчев е автор на оперетите „Снежанка“ и „Чудна свирка“, композира ораторията „Април бунтовен“, създава десетки песни, често по стихове на панагюрски поети -  Дочка Кацарева, Борислав Станчев, Иван Страхинов. Преклонението му към народното песенно творчество го води към обработка на десетки панагюрски народни песни, което им дава нов живот и популярност. Изключително популярна е и неговата сценична адаптация на народни песни, обединени в „Седянка“-та. И не само... При препълнена зала преминават и постановките на оперетите „Царицата на Чардаша“ на И. Калман, „Сватба в Малиновка“ на Б. Александров, "Кето и Коте“  на В. Долидзе и др. на самодейния оперетен театър, ръководен от Делчо Радивчев. Музиката живее в него. А той живее с музиката. Чрез музиката. За музиката. И тази отдаденост изпълва и отрупаната с партитури и инструменти репетиционна, и огряната от прожектори сцена, и онези мигове с приятели, когато сяда на пианото и запява любимата си  „Blu, blu, blu canari…”
Ако не ни беше напуснал така без време, днес Делчо Радивчев щеше да навърши 85 години.
Солистът Никола Скачков заплени залата
На 28 февруави 2012 г., на рожденния му ден, в Камерната зала на Театъра Дом-паметник в Панагюрище се събраха десетки почитатели на музикалното изкуство, самодейци и приятели за паметна вечер, по повод 85 години от рождението  и 30 години от смъртта на Делчо Радивчев. Развълнивана от събитето, с топли думи към присъстващите се обърна Галина Матанова, заместник кмет на Общината, беше връчен и паметен адрес от името на д-р инж. Лъчезар Цоцорков, финансирал звукозаписа на два диска с панагюрски народни и възрожденски песни. Пенка Радивчева, която живее в ЮАР, е нарекла спомена за баща си „Докосване до теб“, един вълнуващ текст, който скоро ще предоставим на читателите на "Чат-Пат". Един след друг на сцената заставаха солистите Никола Скачков, Петя Проданова, Донка Терзийска, ансамбълът, вокална група "РаДеАн", духовият оркестър „Делчо Радивчев“. Публиката пееше и ръкопляскаше в такт. Диригенти бяха Анета Калпакова и Андрей Манев.
А от екрана на мултимедията  се усмихваше Маестрото...
Текст и снимки Мария Бегова 

Художествено
                             на Делчо Радивчев

И ми е есенно, и музика цвети,
и божието рисува земните ни любия.
Спори усърдието из плодните мечти
и слави - всяко денонощие е хубаво.

Набъбнал урожай - изнесени уроци...
И прави красота из черно, бяло.
Клавиши глаголят пророчества...
Човекът е и Бог, и дявол.

И всички земни идваме небесни.
От тамошния дом да сторим божието тук.
И страдаме, и любим... И в хаос блесваме.
И сме илюзия, и истина - накуп.

Защото е художествено сега!
Защото ми е поезия и музика...
В Деня на Космоса целуваме Пегаса
и ми е Радивчево со божията пентатоника.
Стихове Иван Станчев
   
Зам. кметът Галина Матанова открива вечерта
Андрей Манев дирижира Духовия оркестър "Делчо Радивчев"

Няма коментари:

Публикуване на коментар