"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Панагюрски кодоши - приказки без край (Част 1)

Рисунка Манол Панчовски
От главъта к`во убаво съм видял!?
Един стар панагюрски ханджия имал непоклатим табиет. Каквото и да се случи - ляга за два часа, за да си дремне следобяд като шарен котарак. Та, на ханджията се споминала жена му. Той обаче се помайвал насам-натам, отишъл в стаята, ударил два часа сън. Чак когато се събудил, отишъл в другата стая при покойницата. Там се били събрали дежурните оплаквачки - бабите от махалата. Ханджията се попорозял, па седнал до краката на жена си. В този момент една бабичка се обадила
- Ела тука, при главъта, бе, там се не сяда!...
Ханджията обаче невъзмутимо рекъл:
- Аз от главъта нищо убаво не съм видял. Ше си седна тука до краката...
Дочуто от Манол Панчовски, преразказано от Томи Наплатанов

Меко в темно
Било далечна утрин, някъде през 40-те години на миналия век. В работилницата на бащата на бай Стефан Хасанов - Петко Хасанов, един от работниците разправял какво му се е случило вечерта... По оново време Панагюрище не е било много осветено. (Не че и сега е кой знае колко осветено, но това е друга тема!) Връщайки се от кръчмата, работникът видял нещо голямо и черно да лежи насред улицата. Предпазливо го приближил. Но то нито мърдало, нито шавало. Навел се и го докоснал:
- Попипах го, то меко. Подуших го, то - говно! Ау, добре че не го настъпих!
Дочуто от Стефан Хасанов, преразказано от Тотка Лунгарска

Аз съм за кошерете!
Било през 70-те години на теоретичен изпит за любител-шофьори. Един кандидат застанал пред голямо табло с пътна ситуация. Инструкторът обяснявал:
- Виждаш схемата на това кръстовище. Ти си участник в движението. Движиш се с велосипед по път с предимство. Отляво по пътя без предимство идва камион. Отдясно - автобус. Кой ще мине пръв?
Кандидатът за книжка разтълкувал:
- Първо е автобусът, после колата, па накраа аз с колелото.
Инстнукторът:
- Абе, ти си пръв, бе, човек, на път с предмство си!
Кандидат-шофьорът отговорил:
- Ааа, нека вървят тия. Аз не бързам. Тръгнал съм за кошерете, цял ден е пред мен....
Дочуто от Илия Тухчиев, преразказано от Томи Наплатанов

Големец и цвете
Било пак в годините след 9-ти септември 1944-та. Виден народен представител обикалял селата в Панагюрска околия. Бътовци чули, че големият човек ще идва и в тяхното село и заумували как да го посрещнат. Извикали едно будно и хубаво детенце и започнали инструктажа: "Като дойде господинът, ще затичаш към него, казваш му "Добре дошъл!" и му подаваш цветето! Да знаеш, той е голям човек, много умен, много начетен, трябва убаво да се представим!". Детето започнало да се притеснява от срещата с големия и умен човек. Щом видяло да се задава колата с господина, то се затичало и изрецитирало:
- Добре дошъл и ти подавам цветето!
Преразказано от Недялка Коларова 

Не ма ебават, Ваше Величеество!
Било преди 1901 година. В Панагюрище дошъл Цар Фердинанд по повод 25-годишнината от Априлското въстание. В центъра на Панагюрище се събрали кметът на града, общински съветници и кметовете на села. От учтивост монархът се обръщал към всеки и задавал небрежни въпроси. Стигнал и до кмета на село Мечка:
- Слушат ли селяните, г-н кмете? - попитал царят.
Като отговор получил следния фелдфебелски отговор:
- Ич не ма ебават, Ваше Величество!!!
Дочуто от Манол Панчовски, преразказано от Томи Наплатанов 

Вижте още: Панагюрски кодоши - приказки без край (Част 2)
Вижте още: Панагюрски кодоши - приказки без край (Част 3) 
Вижте още: Панагюрски кодоши - приказки без край (Част 4) 
Вижте още: Панагюрски кодоши - приказки без край (Част 5) 
Вижте още: Панагюрски кодоши - приказки без край (Част 6) 
Вижте още: Панагюрски кодоши - приказки без край (Част 7)
Вижте още: Панагюрски кодоши - приказки без край (Част 8)

1 коментар:

  1. Било пак в годините след 9-ти септември 1944-та. Виден народен представител обикалял селата в Панагюрска околия. Бътовци чули, че големият човек ще идва и в тяхното село и заумували как да го посрещнат. Извикали едно будно и хубаво детенце и започнали инструктажа: "Като дойде господинът...

    Какъв "господин", бе, скъпи съграждани? Забравихте много бързо "Другарки и другари", май?

    ОтговорИзтриване