"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Моменти от фестивал "Родолюбие" `2012 в Панагюрище

Моменти от откриването и първия ден на тазгодишния фестивал "Родолюбие" в Панагюрище, който се провежда на 21 и 22 април. Изданието през 2012 г. се посвещава на 175 години от рождението на Васил Левски и на 160 години от рождението на Павел Бобеков.
Снимки от Райка Йорданова
В последните години фестивалът "Родолюбие" се утвърди като най-големият форум в Панагюрище за разпалване на родолюбиви чувства, за издигане на националното самочувствие и самосъзнание, за популяризиране на българската песен с патриотична насоченост и за откриване и изява на млади таланти в певческото изпълнителско изкуство. Фестивалът “Родолюбие” носи със себе си неповторима атмосфера и дух, още повече, че винаги се провежда в навечерието на годишнините от Априлското въстание през 1876 г. в Панагюрище.
През двата фестивални дни градът се превръща отново в столица на родолюбието и на млада България. Във фестивала участват деца и младежи от 7 до 18 г. С всяка година интересът към форума расте и вечните български песни печелят нови приятели и вдъхновени изпълнители.
Емблематичната песен на фестивала е „Къде си, вярна ти любов народна”, а мотото му – „Всичко българско и родно любя, тача и милея”. Фестивалът има и свой химн – песента „Българийо, обичам те” по текст на Дочка Кацарева и музика на Хайгашот Агасян, която се пее от всички участници и дори влезе в учебниците по музика за 6-ти клас. Фестивалът “Родолюбие” вече е включен и в националния календар на Министерството на образованието, младежта и науката

Няма коментари:

Публикуване на коментар