"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Чат-пат дебют: Генка Чардакова - Георгиева

Побеляха косите ти, тате,
със сребро ореол ти направиха...
И светеца, на който бе кръстен,
с теб не може по сърце да се мери.

По-любящи очи не намерих...
и по-блага, по-чиста усмивка.
За ръцете ти - силни, отрудени -
всеотдайност бе само присъща.

Денем в слънцето гледам - за тебе,
нощем моля - дано те сънувам...
С твоя огън, който мене създаде,
няма начин да се сбогувам...
Стихове Генка Чардакова-Георгиева
_________________________________________
Генка Чардакова-Георгиева е родена на 19 ноември 1974 г. в Панагюрище. Учи последователно в ОУ "Проф. Марин Дринов" и в Панагюрската гимназия "Нешо Бончев". Нарича учителката си по литаретура от ранните години - Веселина (Терзиева) Велчева, "факторът който я пали" по света на словото. И не е първата, нито ще е последната, която и до днес питае уважение към създателката на в. "Време". "Темите ми по литература ги пишех по 25 страници, та не смогваше да ми ги провери!", казва днес Генка. "Но не съм поет", допълва. Макар нейни стихове от ония години да са се появявали на страниците на в. "Оборище". "Беше ми добре само да чета. Който си учи и на каруцата, може да чете", казва още тя. "Сега, това е пробуждане като след 100-годишен сън, малък проблясък."
От студентските години Генка заживява в София, та така и до днес. Първо учи в Медицинския институт, а по-късно завършва социална педагогика и мениджмънт на социалните дейности в Софийския университет. Работи в системата на НОИ. Има един син - Васил.
Очаквайте още творби от нея в "Чат-пат"!
Стоян Радулов

Няма коментари:

Публикуване на коментар