"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Млади дарования от Панагюрище с куп отличия от „Орфеева дарба“

С куп отличия се завърнаха  възпитаниците на ОШИ „Евгений Зумпалов“ в Панагюрище от националния музикален конкурс „Орфеева дарба”, който се провежда в София. Златни медали във възрастовите си групи  получиха Иванина Узунова и Мария финджикова – и двете възпитанички на вокалния педагог Нона Немигенчева. Иванина, която участва в 4-та възрастова група, със своите 16 години бе една от най-малките в групата, но впечатли журито с дълбокия си, красив глас. Тя се представи с  „Несподелена красота“ и песен от репертоара на Бионсе.
Мария Финджикова
За пореден път музикалните спецове онемяха и пред таланта на Мария Финджикова. 15-годишната Мария грабна сърцата на оценяващите песните в 3-та възрастова група  -  композиторът Хайгашот Агасян, поппевицата  Мими Иванова и продуцентът в БНР Мая Райкова, с невероятното изпълнение на „Трябва да знам“ на Маги Джанаварова  и „Ню Йорк“. Припомняме, че по време на миналогодишното издание на „Орфеева дарба“ тя спечели наградата "Гран при" на конкурса. Тогава Мария  се представи с "Повей, ветре" на Паша Христова и "Кабаре" на Лайза Минели.
Иванина и Мария получиха покана  за участие в Международен музикален фестивал, който ще се проведе през септември  във Венеция.
Нона Немигенчева
Във 2-ра възрастова група, която бе най-многобройна с над 60-те си участника, други двама възпитаници на Нона Немигенчева – Виктория Манева и Цветан Поибренски, получиха бронзови отличия. Поощрителна награда получи Елена Ралчева. Самата Нона Немигенчева пък бе удостоена с Диплом за високи творчески постижения.
Прекрасно се представиха във 2-ра възрастова група Дейвид Белишки, който получи сребърен медал  и Екатерина Предьова в 4-та възрастова група, на която бе присъдено бронзово отличие. И двамата са възпитаници на музикалния педагог Жана Райнова.
8-ият Национален конкурс за музикално и танцово изкуство с международно участие „Орфеева дарба" продължава до 1 април. Целта е да се съхрани и обогати фолклора, както и съвременното музикално и танцово изкуство. Популярният конкурс се организира ежегодно в три направления и четири възрастови групи. В него взимат участие младежи от 4 до 20-годишна възраст-певци, танцьори и музиканти.
Мадлена Георгиева, източник PIA news

2 коментара:

  1. Вчера, се прибраха възпитаниците на Нона Немигенчева от конкурса "Орфеева дарба" 2013 отново с много отличия.Иванина Узунова този път взе гранд при в четвърта възрастова група, а най малката участничка в тази група - Мария Финджикова взе златен медал.В другите възрастови групи бяха спечелени златни, сребърни и бронзови медали.

    ОтговорИзтриване
  2. Браво, поздравления! :) Иванина, разбрахме, е спечелила и специалния приз "Живия пламък" за 2013 г. на фестивала "Родолюбие" в Панагюрище. Честито!

    ОтговорИзтриване