"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Нено Стойковски - Нестинар по сатиричната жарава

Нено Стойковски - Нестинар
"Лирикът и сатирикът Нено Стойковски е въплъщение и продължение на всеобщата будност на шегаджийското бътовско хумористично и сатирично наследство. Той е един от съавторите на книгата "Колелото на живота". Сътрудник е на много централни и местни вестници и списания. Като всеки сатирик играе нестинарското хоро на съвестта. Жаравата му е подарена от баби и дядовци, от родители, от съпруга и деца..."
Това споделя за Нено Стойковски един друг от бътовските шегаджии - Христо Чалъков. Той е автор на предговора към първата книга на Стойковски "Кокоши страсти" (2000). Самата книга се появява обаче седем години откак "Нестинарът" Нено го "удря за пръв път балсамата". Всъщност сатиричният сборник е събрал само малка част от нейните удари, и то благодарение на мерак и добри спонсори (Иван Иванов и неговата "Огнена хризантема"). Но, колкото - толкова! И малкото е по-добро от нищо, така че... Важното е, че в начинанието си Нено Стойковски - Нестинар, не е сам. Книжката е илюстрирана от художника Тодор Тодоров, а корицата е дело на един друг панагюрски майстор на молива и четката - Нистор Хаинов. Редактор на изданието е Иван Станчев.
Самият факт, че хора като Нено Стойковски съществуват и пишат, е като двойно отрицание на ежедневната злоба. "В душата на Нено няма омраза. Тя е преситена от страдание, любов и човешки зов за доброта", споделя още Христо Чалъков. "И добро, и лошо да кажем за сатирика и лирика, ще съгрешим. Баба му, дядо му, майка му или баща му да корим? Той е дошъл на този свят роден от любов. И е залюлян в люлката на надеждите и непредсказуемите изненади. Отприщената ръка на човешкия патос, катаклизмите, градациите и деградациите са оформили в юношата и младежа странния мироглед на мъжа и сатирика", категоричен е още Христо Чалъков.
Нено Стойковски е роден през 1955 г. От 1980 г. се включва в Клуба на хумористите на Пазарджик. В тази връзка неговото име се появява най-напред в страницата „Бодлив пазар” на в. „Септемврийско знаме”, разкрива публичните му изяви Димитър Дънеков в книгата си "Дойдох. Видях!...", посветена на 60-годишнината на литературното братство в Панагюрище. И това не е случайно, понеже Нено е сред съучредителите на новия Литературен клуб "Виделина" през 2000 г., първоприемник на стария кръжок "Богдан Овесянин".
Преди това Нено Стойковски - Нестинар вече е участвал в конкурси като „Червен смях” – Брацигово и „Колелото на живота” – към Дома на хумора и сатирата в Габрово.
„В Литературния клуб – казва Нено - ме привлече обстановката – винаги разведряваща и разтоварваща ме от грижите на ежедневието. А бе, чувстваше се, че живееш! А иначе – какво? От село – на работа, от работа на село! Не, не!…”
И така до 2010 г., когато се появява и втората му книга със стихове и епиграми „Скрити мераци”.
  
Текст Стоян Радулов


СЪВЕТ
Ако видиш, че някой
от някого краде,
не издавай от възмущение звук.
Изчакай спокойно и виж по-добре
какво ще открадне от него пък друг.

ДЕЛБА
За светец – венец,
за крадец – звънец,
за лъжец –катинар,
за младежта – бар,
за полиция – алинеи,
за влюбени – алеи,
за нивята – дъжд,
за жената – мъж,
за децата – близалки,
за пенсионери – залъгалки,
за началник – заплата,
за работник – лопата,
за депутат от новия парламент –
кола и апартамент!

ЛУДОСТ
Вървя и си приказвам сам.
Озъртайки, се чудя,
дочувайки оттук-оттам
да шепнат: „Признак на полуда!”
Човек насреща се показва,
ръце размахва като чук.
Тоя пък с кого приказва?
До него няма друг...
Парламента взех да наблюдавам –
сами приказват си без ред,
та почнах да се успокоявам –
е, значи всичко е наред,
то всички май не сме във ред.

Автор Нено Стойковски - Нестинар


                                                                                                             ("Чат-пат", бр. 5)

Няма коментари:

Публикуване на коментар