"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Петър Велчев с наградата за българска литературна критика "Нешо Бончев" за 2012 г.

Петър Велчев получи приза за критика на церемония от кмета на Панагюрище Никола Белишки
Ст. н. с. д-р Петър Велчев е тазгодишният носител на наградата за литературна критика "Нешо Бончев".Отличието се връчва от 2009 година от неговите съучредители  Община Панагюрище, Министерство на културата и Фондация "Съкровищата на Панагирик". Наградата се присъжда за принос в съвременната българска литературна критика, като израз на обществено признание. Първият носител на приза е Ивайло Христов. През 2010 година отличието бе присъдено на Димитър Танев, а през 2011 година наградата получи Благовеста Касабова.
Петър Велчев е роден на 22 април 1944 година в софийското село Искрец. Той е есеист, литературен критик, съставител на антологии, преводач на стихове от руски, немски, испански, френски, латиноамерикански и унгарски поети, автор е на десетки литературно-критически очерци и статии. Велчев е и сред учредителите на "Академичен кръг по сравнително литературознание" в София, който е колективен член на Международната асоциация по компаративистика, автор на проекта "Преводна рецепция на европейските литератури в България през ХІХ-ХХ век", осъществен съвместно от Института за литература и Съюза на преводачите в България. Петър Велчев е носител на отличията "Златна значка" на СПБ (1988), Награда "Книга на годината" на Съвета на книгоиздателите (1992), Награда на СПБ и на посолствата на Латинска Америка в София (1997), Награда за високи творчески постижения и принос в развитието на българо-руските културни връзки "Золотая муза" (2002), Почетен знак "Мигел де Сервантес" (2005), Национална литературна награда "Димчо Дебелянов" (200б), Награда на Съюза на преводачите за цялостно творчество.
Мадлена Георгиева, източник PIA news, снимки Райка Йорданова

Няма коментари:

Публикуване на коментар