"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Национален конкурс за детска поезия "Стоян Дринов" - Панагюрище


Национален конкурс за непубликувана поезия за деца “Стоян Дринов”


Резултатите от конкурса за 2019 година.
Подробностите вижте тук

Резултатите от конкурса за 2018 година.
Подробностите вижте тук / Наградените творби четете тук

Резултатите от конкурса за 2017 година.
Подробностите вижте тук.
 
Резултатите от конкурса за 2016 година.
Подробностите вижте тук.

Резултатите от конкурса за 2015 година.

На 28 май 2015 год. журито на Конкурса в състав: Председател – Иван Голев, и членове – Петя Александрова и Лидия Стоицева, присъди следните награди:
Първа награда, диплом и 350 лв бяха присъдени на Иван Едрев за стихотворението „Гларусите на Варна”. Втора награда, диплом и 250 лв бяха присъдени на Петя Цолова за стихотворението „А бе, како”. Трета награда, диплом и 100 лв. бяха присъдени на Христина Петрова за стихотворението „Кажете ми”. Журито присъди и две поощрителни награди - комплект книги и грамота. Дида Гемиджиева за стихотворението „Свраче плаче” и Тонка Славкова за стихотворението „От луличка беличка”.

А ето го и стихотворението - победител:

Гларусите на Варна
Съмва-мръква – те се карат.
Над балконите висят.
Проглушиха цяла Варна.
Как децата да заспят?
От балкона на съседа
взеха пресния суджук.
Той безпомощен ги гледа,
те крещят, крещят напук.
Като морските пирати
траулера превзеха те.
Сто разбойници крилати -
всеки риба ще яде.

Снощи вдигнаха в мъглата
цяла кофа сладолед.
Простудиха си гърлата.
Днес ще пият чай със мед.

Иван Едрев
Резултатите от конкурса за 2014 година:

На 29 май жури в състав Надя Попова - председател, и членове – Петя Александрова и Лидия Стоицева, присъди следните награди:
Първа награда: Диплом и 350 лв. се присъждат на Юлия Момчилова за  стихотворението „Артисти”.
Втора награда: Диплом и 250 лв. се присъждат на Христина Петрова за стихотворенията „Какво да направя” и „Гушко-непослушко”.
Трета награда: Диплом и 100 лв. се присъждат на Милена Белчева за стихотворенията „Дни летни и цветни” и „Признание”.
Присъждат се и три поощрения: на Димитър Златев за стихотворението „Маймунска питанка”, на Петя Цолова за стихотворението „Този страшен Джери” и на Павлина Павлова за стихотворенията  „Тайната” и „Слънчеви очила”.
 
Артисти
Африка е континент
ей такъв голям!!!
Качвам се на самолет
и съм скоро там.
Гледай ти, какъв късмет –
срещам жив хипопотам!
Бързам, много съм зает,
ала той ме следва сам.

Ще го заведа след час
на концерт в Бургас
да послуша, да попе
да покаже що уме
Ще му дам да бие там
африканския там-там!
Юлия Момчилова
_________________________________

Първа награда не е присъдена.
Стихотворението, спечелило ІІ награда:
Стихотворението, спечелило ІІІ награда:
_______________________________________________________
Резултатите от конкурса за 2012 година:

Приключи тазгодишното издание на Националния конкурс за детска поезия "Стоян Дринов" в Панагюрище. "Чат-пат" вече разполага с наградените творби и периодично ще ги публикува в следващите дни.
Първата награда през 2012 година ще бъде връчена на Анелия Янковска-Сенгалевич от София за стихотворенията "Вишна" и "Приспивна песничка от планината".
Втора награда в конкурса за поезия за деца отива у Първолета Маджарска от Перник за стихотворенията "Дъждът капчука" и "Магия".
Третата награда е за Димитринка Ненова от Варна за стихотворението "Полет".
Със специални отличия журито е отличило още творбите на Мария Гаралова от Ракитово, на Борислав Ганчев от Хисаря и на Християн Трифонов от Варна.
Церемонията за връчването на наградите ще се състои на 31 май от 17:00 часа в Градска библиотека "Стоян Дринов" в Панагюрище.
Конкурсът се организира от  Градска библиотека "Стоян Дринов" и от Община Панагюрище.

Кратко представяне на библиотеката:
Ръководени от неугасимия стремеж към свобода - духовна и политическа панагюрци откриват библиотека 5 години преди да основат читалище. През 1851 година по идея на учителите Йордан Ненов и Атанасий Чолаков към мъжкото училище се урежда “богата книжница” (библиотека). В нея са събрани български, руски, гръцки, турски и черковнославянски книги и ръкописи. Години наред от библиотеката се ползват само учители и ученици. Идва време, когато отваря вратите си и за гражданите. Годината е 1860, а денят - 11 май - празникът на Кирил и Методий. С пламенна реч на учителя Никола Харитонов тържествено е обявен достъпът на гражданството до училищната библиотека. От този паметен ден училищната библиотека придобива качества на читалищна. Библиотеката, или така наречената книжница се обогатява постепенно с книги, списания и сбирки от всички български вестници, издавани в чужбина. По време на Априлското въстание от турските гранати е запалено Главното училище, в чийто пламъци изгаря и читалището с богатата си библиотека. Библиотеката обогатява значително книжния си фонд с голямо дарение, което основателят на читалището Петър Карапетров, в изпълнение волята на баща си прави, като предава на читалище “Виделина” цялата си бащина библиотека. Много са имената на спомоществователите, които остават в историята на панагюрската библиотека - Пантели Карапетров, Ради Маслев, Тодор Бояджиев, книговезеца Андон Оряшков, Делчо Дринов. На 31 януари 1970 г. е открита новата библиотека, разположена върху 320 кв.м. площ, на два етажа и с три нива фондохранилище. Допълнително е отпусната още една сграда с площ 130 кв. м. за обособяване на отдел Изкуство и фондохранилище. От 01 януари 1976 г. библиотеката започва своя самостоятелен път на развитие като Градска библиотека. От 1995 г. библиотеката носи името на талантливия детски писател-класик Стоян Дринов. Градска библиотека “Стоян Дринов” е втората по големина обществена библиотека в Пазарджишка област след Регионалната библиотека “Никола Фурнаджиев”.
 
Кой е Стоян Дринов - патронът на библиотеката и конкурса:
Стоян Дринов е един от първите писатели за деца на България. Роден е в Панагюрище през 1883 г. Учи в родния си град, а след това в Пазарджик и София. Бил е учител и библиотекар в Народната библиотека в София. Сътрудничи на списанията за деца "Веселушка", "Детска радост", "Другарче" и "Светулка", редактор е на сп. "Люлка". Пише предимно за деца. Автор е на следните книги: "Кукувица кука" (1919), "Весели случки" (1925), "Изворче" (1929), "Съчинения. Т. I", (1938), "Люлка" (1957), "Верни-неразделни" (1964), "Хорце" (1990) и др.

Дъждец
Тихо ръмкай,
не преставай,
равно поле
напоявай!
Напоявай
със водица,
нека бликне
вред тревица,
че от жега
изгорена
тя посърна
и повена.
Ръмкай, ръмкай,
не преставай,
равно поле
напоявай!

Поле
Щом кат сляза аз надоле
низ широко равно поле,
дъх поема от дълбоко,
па извикам нависоко:
Мило ми си, равно поле,
и нагоре, и надоле;
мили ми са цветицата -
звездни багри в небесата;
мирисът ти на тревата,
блясъкът ти от росата;
мили твойте ниви златни
и простори необятни;
и угари набраздени,
с пот селяшки напоени!
Мило ми си, равно поле
и нагоре, и надоле!

Стихове Стоян Дринов

1 коментар:

  1. Благодарим на главният библиотекар Стефан Рапонджиев за изпратената информация на chat.pat.office@gmail.com !
    Не само ще обявим резултатите от конкурса, но и ще публикуваме най-добрите творби.

    ОтговорИзтриване