"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Стайо Гарноев - Защото мечтите стават по-големи

след плеядата международни, 
национални и регионални признания
"В градината на Дядо Боже", художник Стайо Гарноев
Стайо Гарноев откъсна най-жадувания плод в „Градината на дядо Боже” - стана официален член на Съюза на българските художници. Но за да се изкачи до него - само той си знае колко труд, упоритост и постоянство е вложил...
Това признание идва логично, след плеядата международни, национални и регионални участия и награди за Стайо, след като в края на 2011 година грабна голямата награда за живопис „Георги Машев”. С това отличие ежегодно се удостояват най-изявените творци от Дружеството на пазарджишките художници. То официално е връчено на 9 декември по време на официалното откриване на традиционната коледна изложба в Пазарджик.
Стайо и Мая
Стайо, съпругата му Мая и кучето ни посрещат сърдечно у дома си. Втурват се да ни настанят, да ни почерпят. А наоколо е невероятно очарование, защото картини, дърворезби, мебели, сътворени от Стайо - бдят и ни провокират... За какво ли? С предпазливото си българско съзнание се чудя как и в творбите си, и в разговорите, той има смелостта и таланта да каже всичко, да няма нищо скрито покрито. През 2011 г. Стайо беше избран и за „Творец на годината” в Панагюрище, но върна наградата - има сериозни мотиви за това. „Чини ми се, че ако няма петли да кукуригат и тъмнината да изринат - няма да дойде зазоряването никога!”, споделя героят от разказа „Страх” на Николай Хайтов. Сякаш тези думи са изречени и от Стайо, защото е неистова неговата потребност да разголи душата си ... Навярно защото тогава тя пее и танцува, а сърцето се отпуска на свобода...
Първата си самостоятелна изложба той подрежда през 2008 г., следва я още една - пак в Асеновград, след това в Етнографския музей в Пловдив - през 2009 г. След прецизна селекция от международно жури,  неговата картина „Семейството на старшина Страшников” е включена в раздел „Живопис” в 19-то международно биенале  на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово `2009, а друга негова творба - в 5-то международно бианале „Майстори на карикатурата” - Пловдив `2009 на тема „Алкохолът и народите по света”.
Стайо и Иван Радулов
Участва в общи изложби, организирани от Дружеството на пазарджишките художници, включително и в престижната национална галерия „Шипка” 6 в София. Две поредни 2010 и 2011 години получава признание за таланта си: „Диплом за най-добро представяне”. На завиден интерес се радват през 2010 г. творбите му - в Дома на хумора и сатирата в Габрово и в плевенската галерия „Илия Бешков”; през април 2011 година - в галерия „Кредо” на Хасково, по време на 39-ия Национален конкурс за дебютна литература “Южна пролет”; през юни - в галерията за изящни изкуства „Алба-Авитохол” в Стара Загора, през септември - изложба в Димитровград.
Гостуването на Стайо в морската ни столица Варна със самостоятелна изложба, подредена в художествената галерия на „Радио Варна”, се превръща в едно от водещите културни събития за местните почитатели на изобразителното изкуство. Творчески портрет на Стайо от 9 страници е публикуван във Варненския алманах за литература, изкуство общество „Знаци”, № 4 от 2011 г.
А в откритата на 7 февруари 2012 г. експозиция на съвременни художници в най-престижната българска галерия - на "Шипка" 6 в столицата, Стайо участва с три платна.
В резултат на проявен интерес и отправени покани, през 2012 година предстоят още изяви и нови запознанства, раждат се мечти с нови измерения ... и още... 
Разглеждам творбите на Стайо и се възхищавам на високото ниво на интуиция и точен мерник - и за комичното, и за трагичното, на неговото умение да придаде дълбочина на разпаленото въображение и страст... Захласната в персонажите, сякаш един глас нашепва: „В такова време ти се ще да имаш две сърца - едно за чест, друго за мерак, а то, опустяло - едно: разсечи го, разкъсай го - пак едно!” Това е гласът на героя от разказа „Мъжки времена”.
А меракът на Стайо е да живее и твори в Родопите, навярно защото мечтите му стават все по-големи и се издигат нависоко като билото на планината... За нови творби, за нови изложби, за нови срещи, за нови приятелства!
Защото той е в настроение за успех!
Текст и снимки Нина Радулова
Още за един от най-активните и харесвани творци на Панагюрище вижте ТУК и ТУК

 
This page is to promote the town Panagiurishte in Bulgaria, Europe. It is a town with a rich and ancient history, unique culture and hospitable people.

1 коментар:

  1. Благодарим на Нина Радулова за изпратените материали на chat.pat.office@gmail.com !

    ОтговорИзтриване