"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Книги: Песните и обичаите на Оборище в сборник

"Тръгнала Рада за вода. Песните и обичаите на село Оборище" - така се казва новият сборник с автентичен фолклор, който се появи през 2011 г. със съдействието на Община Панагюрище. Дългогодишният труд по събирането и подреждането на ценната информация е дело на Магдалена Годжевъргова - бивш библиотекар в с. Оборище.

Настоящата сбирка с народни песни и обичаи от с. Оборище е резултат от дългогодишната събираческа дейност на Магдалена Годжевъргова.
Годжевъргова записва текстовете на песните и описва обичаите така, както ги помни от нейните близки от Оборище, а някои е научила по-късно по време на своята дългогодишна патриотична издирвателска дейност като секретар-библиотекар на читалище “Кирил и Методий” в селото и като ръководител на ансамбъл “Ламба-ламба”.
Резултатът от любовта кам родния фолклор на Годжевъргова е едно издание, в което можем да се радваме на стари песни и обичаи, изпълнявани в селото преди повече от 100 години.
За любителите на средногорския фолклор това издание ще е полезно и интересно, защото в него се намират песни от всички видове: исторически, обредни, любовни и т. н.
Обичаите, единадесет на брой, са описани така, както са изпълнявани от бабите и дядовците в Оборище, и обхващат най-важните празници и събития в живота на мечанци.
Ценното в изданието е, че за бъдещите поколения остават песните и обичаите, които са пресъздадени на характерния мечански диалект, от който лъха аромата на Средногорския фолклор.
Атанас Чолаков, главен художествен ръководител на ансамбъл Пазарджик

Събрала Денка седенка
/седенарска песен/

Събрала Денка седенка,
седенка още преденка,
Сичките моми викала,
От цяло село момите,
и от горите момците,
Сичките моми седяха,
седяха още предяха.
Сал една мома стоеше,
цяла седянка красеше.

1 коментар:

  1. Благодарим на Мария Карамаринова за изпратената информация на chat.pat.office@gmail.com !

    ОтговорИзтриване