"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Чат-пат кьоше за "История славянобългарска"


Изложба „Паисий Хилендарски, неговите предвестници и последователи” открива на 9 май 2012 г. от 17:00 ч. в зала „София” на Столична библиотека Националният литературен музей. Изложбата се посвещава на 250-годишнината от написването на „История славянобългарска” и 290-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски.
Изложбата представя летописните традиции на българите от ранното Средновековие до епохата на Паисий, както и източниците, които Хилендарският монах ползва за написването на историята си. Отразени са дискусиите относно биографията на отец Паисий, както и отзвукът, който неговата „История славянобългарска” предизвиква сред българите през десетилетията след 1762 г.
Отделни табла са посветени на неговите следовници–будители, както и на образа му в изкуството. Сред най-ценните експонати ще бъде и оригиналът на книгата на Мавро Орбини „Царството на славяните” (Il regno de gli slavi) от 1601 г., предоставен от Столична библиотека. Руският превод на тази книга е сред най-важните извори на Паисий.
Днес, два века и половина след написването на „История славянобългарска” ние повече от всякога се нуждаем от духовни ориентири и основания за национално самочувствие. Личността и делото на Паисий въплъщават началния импулс на българското народностно, културно и политическо самоосъзнаване и Възраждане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар