"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Фоторепортаж: Млади и стари патриоти рецитираха в Оборище

Втори Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия „Оборище – Факел на Свободата” се проведе на 12 май в читалище ”Св. Св.Кирил и Методий - 1912” в село Оборище. С това мечани доказват, че продължават да разпалват родолюбиви чувства, да работят за националното ни самочувствие и самосъзнание, да популяризират българската поезия с патриотична насоченост и да откриват и дават изява на таланти в поетичното изкуство.
Участниците бяха над 220 във възможно най-широка възрастова категория - от ученици до 70-годишни патриоти - индивидуални и групи от читалища и училища, се представиха с рецитали, с драматизации или със стихотворения. Освен от Панагюрище и общината, имаше участници от Пазарджишко, от Варна, от Асеновград, от Габрово, от Полски Тръмбеш, от с. Обединение, от Пещера и др.
Усещаше се огромното вдъхновение и чувство за героите на най-българското време, за бунтовната пролет на Април 1876-та, за мъжеството и саможертвата, за свободата и любовта към род и родина, за историческата памет и пантеона на безсмъртието, за българските светини и за България. Участниците вложиха таланта и сърцето си в изпълненията, с които оживяха последните мигове на Апостола, Кочо, покъртителните възпоминания от Батак, огнените слова на Бенковски, клетвените думи на юнаци, съдбовните дни – епоха, гласа на войводи, княгини, на камбани и на кръв. Конкурсът в Оборище събра посланици на българщината и се превърна в събор на българските чувства.
Журито с председател Кирил Бояджиев и членове Петя Силянова, Дочка Кацарева, Магдалена Годжевъргова и Стоян Панчовски връчи четири първи места за различните категории - индивидуални и групи. Максим Манчев от Бъта бе най-добър сред рецитаторите до 15-годишна вързарст, Втори и трети останаха съответно Атанас Кушлев от Пещера и Райко Алов от Съединение. Сред по-големите първото място бе отредено на Димитър Дечев от Панагюрище, следван от Георги Аврамов от Велико Търново и Радостина Миткова от Варна. Сред групите при малките най-добри бяха  децата от ОУ "Свещ. Недельо Иванов" от село Поибрене (втора награда при малките) и участниците от НЧ "Христо Смирненски" в Габрово (първа награда при големите). С поощрителни награди си тръгнаха Петка Глухкина от село Боримечково, Йордан Кушлев от Асеновград и Парашкева Йрданова от село Баня.
"Чат-пат", снимки Райка Йорданова

Няма коментари:

Публикуване на коментар