"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Знаете ли, че?... Дриновци от Панагюрище имат песен за ЮНЕСКО

Пепа Филина, композитор на "Песен за един по-добър свят"
Годината е 2001-ва, Панагюрище, ранна пролет. В ОУ "Проф. Марин Дринов" е назряла нова инициатива. Тъй като от няколко години училището е асоциирано към организацията на ООН за образование, наука и култура - ЮНЕСКО, преподаватели и ученици в него с устрем се включват в различни инициативи на организацията и нейната мрежа от училища в страната. През въпросната година е обявен международен конкурс за национални химни на ЮНЕСКО и дриновци отново са активни.
Те избират текст от африканския поет Тони Сиера, преведен красиво от френски от преподавателя по български език и литература в Панагюрище Красимира Василева. Музиката на "Песен за един по-добър свят" създава Пепа Филина, а за цялата координация по работата се грижи Нели Ралчева.
Така песента е написана и представена в София, а панагюрци я чуват за първи път в края на май месец при представянето на резултатите от ежегодния конкурс за детска поезия "Стоян Дринов". Конкурсът за трета година е с национален характер и награждаването става в читалнята за възрастни на библиотека "Стоян Дринов". "Песен за един по-добър свят" се изпълнява от ученици от VІ-ти "б" клас на ОУ "Проф. Марин Дринов" с корепетитор Олга Ангелова. При представянето на песента и обявяването на резултатите от поетичния конкурс, има и рецитал по стихове на Красимира Василева, Стоян Радулов, Александър Пенчев и Боян Ангелов, посветен на 24 май, изпълнен от ученици на МОСТ "Ат. Буров" (един от техникумите тогава, днес слети в обща професионална гимназия).
От написването на българската песен на ЮНЕСКО в Панагюрище тази пролет, 2016-та, се навършват точно 15 години.

Стоян Радулов за "Чат-пат културни новини"

Няма коментари:

Публикуване на коментар