"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

В живописния свят на художника и педагог Пепа Машева

Живописни работи на художника Пепа Машева от 2016 г., изпълнени с пастел, акрил и акварел
Художникът зад творбите
Днешният ден, днешният свят е многообразен, пъстър, отворен. В това ще се убедим, разглеждайки творбите на панагюрския художник и педагог по изобразително изкуство Пепа Машева.
Панагюрски, защото именно в средногорското градче Пепа осъществява своята благородна дейност да възпитава естетическото в подрастващите млади таланти, а тук е и семейството й. Пък и периодичните й участия заедно с други артисти, които жиеят и творят в Панагюрище, както и с нейните ученици в съвместни изложби именно в Панагюрище, я правят неизменна част от списъка на панагюрските художници. Инак е родена в Пловдив през 1973 г.
Пепа Машева е завършила хуманитарната гимназия "Брегов" в Пазарджик със специалност "Организатор на образователни дейности по изобразително изкуство". През 1995 г. се дипломира  в Педагогическия институт "Св. Иван Рилски" в Дупница, през 1998 добива и специалността "Педагогика на изобразителното изкуство" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а през 2009 г. завършва "Образователен мениджмънт" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Работи в Основно училище "Проф. Марин Дринов" в Панагюрище. Обожава децата и е готова на всичко, за да им показва и задържа в света на красивото. Често тя е не само техен учител, но и приятел. Изявяват се заедно в различни събития, стимулира ги не само да развиват своя талант и умения, но и да намират път към другите хора чрез тях.
Пепа Машева сред свои възпитаници, които умее да превръща в приятели
И тъкмо заради тази й дейност самата Пепа показва свои творби в две от националните изложби на художниците педагози. Има участия в групови изложби в Пазарджик, Дупница, Кюстендил, София, Велико Търново, Панагюрище и побратимения с Панагюрище град Кавадарци в Македония. Участвала е в национални пленери в Панагюрище, в Кавадарци и в Охрид. Нейни картини са притежание на ценители от България, Македония, Германия и САЩ.
Пепа Машева работи главно в областта на живописта. Обича пастела - както показват избраните за тази публикация серия нейни рисунки и картини, рисува още с акварели, с акрил и с масло, използва и смесени техники. Членува в Сдружение "Филиган" - малка неправителствена организация, която развива и  разпространява българските  народно-приложни изкуства, занаяти, обичаи и традиции.

Текст Стоя Радулов за "Чат-пат"
Картините и рисунките са от личния архив на Пепа Машева

Няма коментари:

Публикуване на коментар