"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

"Серенада" от Шуберт, солист Джошуа Бел (цигулка)

СВЕТОВНА КЛАСИКА / УРОЦИ ПО КУЛТУРА
"Серенада" от Шуберт, солист Джошуа Бел (цигулка)
Schubert's "Serenade" - violin by Joshua Bell
Джошуа Бел е виртуоз на цигулката, един от най-добрите музиканти на нашето време, носител на "Грами". Той ще свири в столичната зала "България" на 9 февруари 2013 г., организатори са "Кантус Фирмус" и фондация "Америка за България". Изявата му ще е част от инциирания от тях цикъла "Музиката на Америка". Концертът в столицата е част от неговото световно турне, което започна тази есен, а на сцената с него ще бъде оркестърът на "Класик ФМ".  Джошуа Бел ще изпълни "Концерт за цигулка и оркестър" от П. И. Чайковски под диригентството на Максим Ешкенази.
Джошуа Бел покорява всички световни сцени със своя уникален талант. Той дебютира на 14 години с Оркестъра на Филаделфия под диригентството на Рикардо Мути. Днес 45-годишният цигулар е свирил с водещите симфонични оркестри и диригенти по света, записал е над 30 компакт диска, сред тях и известният саундтрак към филма „Червената цигулка“, отличен е с престижната награда „Ейвъри Фишер“, а от 2011 г. е музикален директор на прочутия оркестър Academy of St Martin in the Fields в Лондон. Джошуа Бел стана особено популярен с прочутия експеримент, осъществен по инициатива на журналиста Дж. Уайнгартен от в. The Washington Post. На 12 януари 2007 г. цигуларят свири за един час като уличен музикант, с нахлупена бейзболна шапка на една спирка на метрото във Вашингтон. От около 1000 минувачи, 7 се спират да послушат, а само един го разпознава. Статията на Уайнгартен, която поставя въпросите за контекста на съвременното изкуство и красотата, получава награда „Пулицър“. Цигуларят свири на уникален инструмент Gibson ex Huberman, изработен от А. Страдивари през 1713 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар