"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Рисуването - съдба на Кръстьо Руйнеков

Картини от Кръстьо Руйнеков. Най-долу: "Автопортрет"
Кръстьо Тодоров Руйнеков е роден на 21.05.1952 г. в с. Бояново, Ямболско. Завършва Художествена гимназия, а след това и живопис в Художествената академия в София.
За него проф. Петър Михайлов казва: ''Талантлив студент, който се отличава както в цветовото изграждане на етюда, така също и в решаването на композицията и рисунката. Убеден съм, че е от малцината, за които изкуството ще бъде съдба.'' Композицията ''Райна Княгиня'' на Руйнеков е високо оценена и получава отлична атестация от Академичния съвет.
След завършване на Академията през 1976 г. младият художник пристига в Панагюрище и става главен художник в Общината. Тук той създава редица картини, посветени на героичното минало на града. Някои от тях са притежание на Градския исторически музей.
През 1984 г. се мести отново в София и работи като преподавател по Изобразително изкуство няколко години, а след това е на свободна практика.
Руйнеков има няколко самостоятелни изложби в България и една в Ню Йорк, участва в общи национални изложби. Негови картини се намират в много частни колекции в България, Франция, Германия и Япония. Умира на 55 години в София след кратко боледуване.
Източник: bulart.weebly.com

Да популяризираме Панагюрище сред чужденците

Няма коментари:

Публикуване на коментар