"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Нистор Хаинов винаги умива от лицето на света и от душите ни по някой грях

"Зимно пълнолуДие", худ. Нистор Хаинов
Март, 2016-та. Изминала е една година от последната самостоятелна изложба на художника Нистор Хаинов в Панагюрище, с която той заяви, че продължава творческия си път, но вече „на чисто“ - каквото и да означава това. Имайки предвид моралната му чистота обаче, все си мисля, че с всяка своя следваща картина Нистор умива от лицето на света и от душите ни по някой грях. Най-хубаво от всичко при него е, че в каквото и душевно състояние да е, той не му остава длъжен и посяга към палитрата и платното. И слава на Бога, тази негова необходимост изглежда го спохожда често. Затова ми се ще да му кажа: "Прав си, Нисторе, "има надежда за нас, въпреки залинялата ни духовност", както каза веднъж."
"Днес много картини са празни - сподели Нистор Хаинов пред колеги журналисти от Панагюрище преди миналогодишната си изложба. - Елементаризмът ще ни довърши. Имаме нужда от критик като Нешо Бончев". В този ред на разсъждения си мисля, че ако всички имаме здрави устои като Нисторовите, любопитството му към света и необходимостта му от красота, сами можем да си бъдем и критиците, и съдниците. Първо в нас, в душите ни. После и на постъпките ни. А другите - само Господ може да ги съди истински.
Днес ви предлагам цикъл от пет нови картини на Нистор Хаинов, чиито репродукции той сам показа от началото на 2016 г. насам. Надявам се, че отново се кани за официална среща със своята вярна публика. (Пък и не само в Панагюрище!)
Стоян Радулов за "Чат-пат"
 
"Състояние", худ. Нистор Хаинов
"Ние, врабчетата!", худ. Нистор Хаинов
"Събути, с аромат на падащи розови венчелистчета", худ. Нистор Хаинов
"Супернова и стар, счупен, но отворен прозорец", худ. Нистор Хаинов
Вижте още:
Три натюрморта на един дъх от Нистор Хаинов
__________________________________________________________
ДА ПОПУЛЯРИЗИРАМЕ ПАНАГЮРИЩЕ СРЕД ЧУЖДЕНЦИТЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ.
ОТИДЕТЕ НА СТРАНИЦАТА "ОБИЧАМ ПАНАГЮРИЩЕ. ВИЖ ГО И ТИ" - LOVE.PANAGYURISTE - ВЪВ ФЕЙСБУК И СПОДЕЛЯЙТЕ ПЛАКАТИТЕ НА ГРАДА СРЕД СВОИТЕ ПРИЯТЕЛИ И В СВОИТЕ ГРУПИ. ДА ПОКАНИМ "ЧИТАВИТЕ" ХОРА НА ГОСТИ.

This page is to promote the town Panagiurishte in Bulgaria, Europe. It is a town with a rich and ancient history, unique culture and hospitable people. See it and love it.

Няма коментари:

Публикуване на коментар