"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

С дух на възрожденец и апостол или Атанас Сугарев - Учителят

Атанас Сугарев
ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА НА ПАНАГЮРИЩЕ

Атанас Димитров Сугарев (1898-1987) e родом от Панагюрище. Той е безкористен и всеотдаен краевед, историограф, журналист, музикант, общественик. Този скромен родолюбец – „Учителят”, както го наричат неговите съграждани, ученици и многобройни почитатели, отдава повече от 60 години за обществено-полезна дейност. Малцина са призваните за това. Атанас Сугарев е активен учител, просветител, възпитател, читалищен деец, публицист-документалист, сътрудник и редактор на вестник „Оборище”,  изтъкнат хоров диригент.
Запленен от магията на музиката, след Педагогическото училище в Панагюрище, преминава тригодишен курс в Музикалната академия в София в класа на известния български композитор и музикален педагог Добри Христов.
През1920 г. Атанас Сугарев поема ръководството на основания от Борис Костурков предната година четиригласен смесен хор, а от 1926 г. е ръководител на музикалното дружество „Средногорски звуци“.
Заедно с Лука Зумпалов и местни сили поставя на Панагюрска сцена популярни руски и унгарски оперети, като „Наталка-Полтавка“, „Янош Хусарят“ и др.
При учредяването на Околийския читалищен съюз през май 1942 г. за негов председател е избран тъкмо Атанас Сугарев, който през 1943 г. на панагюрска сцена организира концерт с участието на голямата оперна прима Елена Николай. И след 1944 г. ръководството на съюза е поверено на него.
Атанас Сугарев е родоначалник на музейното дело в Панагюрище. В статия, публикувана във вестник „Оборище“ през януари 1970 г., родолюбивият панагюрец споделя за раждането и реализацията на идеята за създаване на Панагюрския музей: „В редакционна статия на 1 октомври 1940 г. под заглавие “Музеят ще бъде открит”, в. “Оборище” откри кампанията за събиране на старинни предмети, оръжия, етнографски материали и други… На 3 май 1943 г. - денят на Априлското въстание, след общонародното тържество на площад „Георги Бенковски”, музеят “20 април 1876 г.” е открит за хилядите посетители.“ Впоследствие читалищният музей е основата за успешното развитие на музейно дело в Панагюрище.


Атанас Сугарев е известен като автор на редица ценни студии, монографии и отделни статии, които са важна част от духовното наследство на Панагюрище, сред които: „Левски в Панагюрище и Панагюрския край“, „Съединението на княжество България и ролята на Панагюрище“, „Кърджалийските нападения над Панагюрище“, биографиите на Деян Белишки - главният шивач на Априлското въстание, на Поликарп Чуклев – духовникът революционер и сподвижник на Левски и други.
Особено ценни са статията на Атанас Сугарев „Ролята на читалище „Виделина“ в обществения и културен живот на Панагюрище“ (1956), както и книгата „Виделина“ - огнище на българщината и средоточие на будната мисъл. Сто години народно читалище „Виделина“ - Панагюрище. 1865-1965“, издадена в съавторство със Златко Попзлатев през юбилейната 1965 г.
На 12  юни 2014 г. пред панагюрска публика е представен сборник с негови краеведчески изследвания за историята и фолклора на средногорския град „Из близкото и далечно минало на Панагюрище“. Той е на база съхранен богат архив от над 1000 страници, предаден на Историческия музей в Панагюрище, БАН и Народна библиотека „Св.св. Кирил и Методий“. Подборът на материалите - ценни студии, монографии и отделни статии, които да бъдат включени в книгата, е отнел около 30 години - работата започнала още през 1984 г. от синовете му Николай и Димитър Сугареви.
За заслугите си към Панагюрище, Атанас Сугарев получава голямо обществено признание от своите съграждани, както и от изтъкнати наши учени, литератори и общественици, като акад. Иван Дуйчев, проф. Ефрем Карамфилов, проф.Стоян Джуджев, Мерсия Магдермот, Симеон Радев и пр.
Носител е на много отличия, но по-значимите са златна значка „Отличие за културна дейност“, златна значка „Отличие за читалищна дейност“, сребърен орден „Кирил и Методий“, златен почетен знак на общината „За заслуга към Панагюрище“ - първа степен (1978), почетни грамоти и други.

Нина и Иван Радулови,
из книгата "Във вълшебната виделина на театъра. Хроника на сценичния живот в Панагюрище"
Да популяризираме Панагюрище сред чужденците

Няма коментари:

Публикуване на коментар