"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Априлското въстание - апотеозът на панагюрци

След героична и упорита 10-дневна борба Панагюрище пада на 30 април под ударите на турската войска. Започва погромът на Априлското въстание

Но по-важното е, че въстанието доказва на Европа и света, че България трябва да бъде свободна и предизвиква Освободителната война. Така на 30 декември 1877 г. руските войски начело с ген. Дендевил и кап. Галперт освобождават Панагюрище. Подкрепят ги четите на Ильо Стоянов и Крайчо Самоходов.
Оборище
Днес каменна плоча на пътя между Панагюрище и с. Оборище с надпис "Пътнико! Свали шапка, макар отдалеч, поклони се, преди да отминеш!" отвежда към мястото на Първото Велико българско народно събрание.
Там на 14 април 1876 г. се събират 80 свободолюбиви българи от цялата страна, за да вземат последните решения за избухването на освободителното въстание. Паролата е "Да живей България!", клетвата е "Смърт или свобода". Паметникът там символизира това изключително единство на българите, решимостта им за мечтаната свобода, но и примера им за демократизъм, и напомня защо на българския парламент стои надписът "Съединението прави силата".
Панагюрище
Панагюрище става център на ІV Революционен окръг (Пловдивски), след като през септември 1875 г. въстанието, избухнало в България, е потушено "без никакви резултати", както пише Никола Обретенов. Тогава революционерите решават да се "използва общото въодушевление на народа и да се предизвика по-голямо въстание". Гюргевският Революционен комитет, в чийто заседания участват Георги Бенковски, Панайот Волов и Георги Икономов, разделя страната на четири такива окръга.
"Панагюрци са едни от най-здравите стълбове на общото дело", пише първият историк на Априлското въстание Димитър Страшимиров. Дори векилите (старейшините) на града са членове на революционния комитет. На 7 февруари 1876 г. комитетът, създаден от Левски, се възражда и попълва с нови членове. За председател е избран Павел Бобеков, който по-късно става председател и на Привременното правителство.
Във Финджековите дюкяни при подготовката на въстанието е работилницата на черешовата артилерия – правят се черешовите топчета. Дюкяните са и средище на революционните дейци от Долна махала през април 1876.При Никола Бимбашов пък се коват ножове, ками и саби. С пари от по-заможните панагюрци се купуват пушки, пищови, барут. Търговците доставят провизии. И никой не иска пари, по думите на ковчежника Симеон Хаджикирилов – само разписка. Въстаническите униформи се шият в работилницата на Деян Белишки. Иванчо Зографина рисува 12 знамена за четите... Райна Княгиня ушива главното знаме на въстанниците...
Въстанието 
В къщата на Иван Тутев на 20 април 1876 г. с възгласите на Бенковски "Бунт! На оръжие!" преждевременно е обявено началото на въстанието в Панагюрище, насрочено иначе за 1 май. Присъстват Захари Стоянов, панагюрците Тодор Белопитов и Тома Георгиев. Причината е в "кървавото писмо", проводено по куриер от Тодор Каблешков от Копривщица, заради предателство. В Копривщица Каблешков обявява началото на въстанието и то е обявено и в Панагюрище.
Днес знаем, че чистотата на идеала и безкористието, обичта към отечеството и жертвоготовността бележат имената на българите, дръзнали да се нарекат свободни през чутовната 1876 г. Но те ще ни питат винаги дали сме достойни за техните завети, за тяхното наследство...

Стоян Радулов

Дудековата къща пази страшен спомен за драматичните събития от 30 април 1876 г.  Тогава турската войска и башибозук нахлуват в града, а в къщата се укриват жени, старци и деца. Тук Петър Щърбанов се самоубива с думите "Няма пример да се е предал някой от панагюрските борци с оръжието си. Славно свършиха панагюрци!", за да не попадне жив в ръцете на турците. Паметен знак бележи имената на загиналите в този дом, а българската  кръв и до сега личи върху дървеното вътрешно стълбище.
Четете още:
 _______________________________________
ДА ПОПУЛЯРИЗИРАМЕ ПАНАГЮРИЩЕ СРЕД ЧУЖДЕНЦИТЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ.ОТИДЕТЕ НА СТРАНИЦАТА "ОБИЧАМ ПАНАГЮРИЩЕ. ВИЖ ГО И ТИ" - LOVE.PANAGYURISTE - ВЪВ ФЕЙСБУК И СПОДЕЛЯЙТЕ ПЛАКАТИТЕ НА ГРАДА СРЕД СВОИТЕ ПРИЯТЕЛИ И В СВОИТЕ ГРУПИ. ДА ПОКАНИМ "ЧИТАВИТЕ" ХОРА НА ГОСТИ:
This page is to promote the town Panagiurishte in Bulgaria, Europe. It is a town with a rich and ancient history, unique culture and hospitable people. See it and love it.

СВЪРЗАНИ ТЕКСТОВЕ, ПОСВЕТЕНИ НА ГЕРОИ ОТ АПРИЛСКТА ЕПОПЕЯ:

Няма коментари:

Публикуване на коментар