"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

105 години от рождението на Богдан Овесянин - изпъден от оркестъра на класиците и засипан от претенциите на днешните суетливи графоманстващи

Богдан Овесянин
105 години от рождението на поета Богдан Овесянин, наш съгражданин и патрон на Литературният кръжок към читалище "Виделина", се навършиха на 11 октомври 2013 г. За личността му в Панагюрище днес напомня и скромен барелеф. Написаното от него остава не само между кориците на книгите в библиотеката, но и в сърцата на читателите му. Незабравимо е докосването до творбите на поета Богдан Овесянин, изпъден от оркестъра на класиците и засипан от претенциите на днешните суетливи графоманстващи...
Богдан Овесянин е творческият псевдоним на Тодор Кръстев Натов, роден в Панагюрище на 11 октомври 1908 г. в семейството на учителите Ташена и Кръстьо Натови. Той завършва основното си образование тук, а от 1922 до 1927 г. учи в педагогическите училища в Панагюрище, Казанлък и Самоков. През есента на 1927 г. се записва да следва във факултета по славянски филологии на Софийския университет. Завършва образованието си през 1933 г. и работи като учител в София, Разлог, Свиленград, Копривщица, като последните четири години (1944-1948) е директор на новооткритата гимназия в Стрелча, тогава в Панагюрска община. Петнадесет години той посвещава на учителската професия и навсякъде оставя трайни спомени като прекрасен човек и народен учител. Умира на октомври 1948 г. в Стрелча.
Първите си литературни опити Богдан Овесянин прави като ученик в прогимназията, насърчаван от преподавателката му по литература Василка Сугарева. През 1921 г. заедно е още трима негови другари започват издаването на в. "Знание", написан на машина и разпространяван между учениците. За първи път печата през 1926 г. в сп. "Наковалня". Като студент активно сътрудничи в печата под различни псевдоними: Федя Кръстев, Овесянко, Адажио Чубрак, Виктория Планинска, Елха Никитина. Впоследствие започва да подписва творбите си с името Богдан Овесянин, с който псевдоним остава в историята на българската литература.

Сътрудничи на вестниците "Литературен подем", "Студентска трибуна", "РАФ", "Вестник за Жената", "Литературни новини", "Жупел", "Стожер", "Нов Живот" и др.; на списанията: "Народна просвета", „Звезда", "Художествено творчество", "Преглед" и др. С много обич и със съзнанието, че върши нещо твърде отговорно, Богдан Овесянин пише за децата. В "Барабанче", "Светулка", "Детски свят", "Славейче" са поместени много негови стихове и приказки. През 1940 г. е приет за член на Дружеството па детските писатели.
Богдан Овесянин е автор на книгите „Бойко козарчето” (1939), „Весели месеци” (1939), „Здравей” (1939), „Снежна приказка” (1940), „Премазано цвете. Разкази” (1941), „Сърцето говори” (1941), „Бунтовници в опасност” (1942), „Дяволът се къпе” (1943), „Един учител разказва. Лирични репортажи” (1944), „Янка войвода” (1944), „Избрани стихотворения” (1954), „Пролетно пробуждане. Избрани стихотворения за деца и юноши” (1956), „Стихотворения” (1966) и други.

"Чат-пат"
________________________________


This page is to promote the town Panagiurishte in Bulgaria, Europe. It is a town with a rich and ancient history, unique culture and hospitable people. See it and love it.

Няма коментари:

Публикуване на коментар