"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Оскар Уайлд и Априлското въстание


Сонет за избиването на християните в България 


Стихове Оскар Уайлд
___________________________________

Оскар Уайлд (1854 – 1900) е един от най-големите англоезични писатели, поет и драматург, роден в Ирландия. Той е сред най-влиятелните и популярни фигури на своето време - особено след издаването на романа „Портретът на Дориан Грей” (1890). Тази книга му спечелва славата на модерен писател с оригинален талант, затвърдена впоследствие и от феноменалния успех на неговите девет пиеси, сред които и „Колко е важно да бъдеш сериозен“ (1895), които не слизат от световните сцени вече повече от век. Пише и издава още два сборника с приказки - „Щастливият принц и други истории“ (1888) и „Къщата на наровете“ (1892), които и до днес се преиздават.  А афоризмите му се радват на такава популярност, че Уайлд вече е най-цитираният британски автор след Шекспир.
Когато говорим за Априлското въстание, обаче, българската историография не пропуска да спомене имената на редица чужденци, застъпили се зад каузата на българите и изразили възмущението си от начина, по който Османската империя потушава бунта за свобода. Става дума за имена като Ян Неруда, Виктор Юго, Уилям Гладстон, Макгахан, Джузепе Гарибалди, Оскар Уайлд, разбира се, и редица други, които използвайки огромното си влиянието се опитват да вдигнат завесата и да изкарат наяве фактите, които трябва да ужасят цяла Европа. На тях българският народ дължи много, тъй като всичките им писания помагат светът да разбере, че на Балканския полуостров има един народ готов на всичко, за да постигне свободата си и че същия този народ става жертва на един изключително нехуманен начин, по който е потушено въстанието.
Позицията и потресът на Уайлд намират израз в този кратък сонет, който той посвещава на Априлското въстание, а целта - обществеността на Острова да се заинтригува от случващото се на Балканите.

"Чат-пат"

Няма коментари:

Публикуване на коментар