"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Гергина Деянова - отдадена на изкуството, на хората и на родното място


С многостранно надарени хора, оказва се, е надарено не само Панагюрище, но и панагюрският край. Само на няколко километра южно от града село Бъта може да покаже хора, изявени в не една и две области - спортисти, култоролози, самодейци и пр.
Многостранно талантливата и отдадена на родовата памет Гергина Деянова е пример за това. А този кратък очерк за нея "Чат-пат" посвещава на годишнината от нейната кончина.
Родена в Бъта, нейният живот е белязан от любовта на баща й Никола към сцената, към читалището, към творчеството. Той е бележитият учител, читалищен деец и общественик с изключително богата дейност и огромни заслуги към Бъта и селото. Така малката Гита, както й казват близките, не остава по-назад.
Дълги години тя е директор на Драматично-кукления театър в Пазарджик - период паметен и ползотворен за неговия колектив. Но макар годините извън Бъта да са доста, тя винаги се чувства дълбоко свързана с това място, с родното. Не случайно избрахме да ви покажем и част от нейната поезия, а горното стихотворение несъмнено е посветено на нейната майка.
През последните години Гергина става председател на вече 90-годишното Народно читалище "Никола Вапцаров" в Бъта, по примера на своя баща. Издава и книги, в които пресътворява чудния свят на фолклора, пъстър като душата й. През 2014 година  успява да издаде и съставения от нея сборник “Учителят и читалището”, посветен на баща й. Никола Деянов е председател на читалището в Бъта от 1958 до 1987 година и негов основен двигател – през годините ръководи ансамбъла, театралния състав, съставът за художествено слово. В книгата Гергина събира историята на читалищното дело в годините, когато негов председател е той. Никола Деянов е оставил своите впечатления в своеобразен дневник, а семейният архив пази стотици снимки от този период. В изданието са поместени и редица писания на негови ученици за личността му.
Така и Гергина Деянова остава запомнена като общественик и културен деец, човек с огромно сърце и богата култура - едно от надарените имена на село Бъта.

Текст Стоян Радулов
Снимки от профила на Фолклорен ансамбъл "Иглика" от с. Бъта във Фейсбук


Моменти от представянето на книгата "Учителят и читалището" пез 2014 г. в Бъта

Няма коментари:

Публикуване на коментар