"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Михаил Караиванов - новият член на резервата и на защитената територия на литературата

Добра новина. Още един млад човек от Панагюрище пристъпи смело и навлезе в границите на резервата, където днес е натикан играещият човек — homo ludens, мислещият човек, културният човек (За справка - Йохан Хьойзинха, Кант и Шилер). Той си е избрал защитената територия на литературата. Това обаче не означава, че пътечката из нея ще му бъде лесна или всякога приятна. Надявам се очакванията му да са други.
Това е Михаил Караиванов, който е роден в Панагюрище през 1982 г. и понастоящем живее и работи в родния си град. Навярно ви е познат покрай местната рок група “Modica”, чието начало поставя през 2013 г. - той е и основен неин "двигател".
И понеже "играта е „първична човешка функция“, играта е „един от фундаменталните духовни елементи на живота“ и прави всяка култура да протича като игра" (както казва Хьойзинха), изглежда на Михаил Караиванов играта с музиката не му е достатъчна, та посяга и към писането. Засега на стихове. Прочее, някои от тях се превръщат в текстове за песни на групата. Започва и да ги публикува в създадената от него страница във Фейсбук - "Изгубени в думите", където се изявява под псевдонима Максим Близнашки. Така естествено стига и до идеята за стихосбирката “Зависимост” (2016), която се очаква да излезе от печат в края на март - началото на април т.г.
Междувременно електронното списание "Литературен свят" публикува 21 стихотворения и поетични миниатюри от Михаил Караиванов в мартенския си брой. Те ще са част от дебютната му стихосбирка "Зависимост". В тази връзка Михаил благодари на главния редактор на списанието Георги Ангелов. "Той оцени творчеството ми и ме мотивира много за в бъдеще", сподели сред приятелите си в социалната мрежа Михаил Караиванов.
Инак, Михаил Караиванов е инженер, при това дипломиран. През 2001 г. заминава за София, където следва и работи. След десет годишен престой в столицата се прибира отново в Панагюрище, където си намира работа именно заради образованието си.
Останалата част от историята тепърва ще се пише.
Така че - да честитим на новия член на резервата с подобаващи поздравления. И с пожелания за здраво духовно паство, силни устои на душата му и никога да не забравя, че венецът е от тръни - с тиарата му върви и болката.
Стоян Радулов
ПОЕТИЧЕН ДЕБЮТ

Страницата за поезия "Изгубени в думите" във Фейсбук следете тук
Всички стихове на Михаил Караиванов в "Литературен свят" вижте тук
Анонс за представянето на дебютната книга "Зависимост" и още стихове четете тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар