"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Световна класика: Ерих Мария Ремарк: Вечната младост е в умението да се забравя

Ерих Мария Ремарк
"Това, което човек не може да получи, винаги изглежда по-хубаво от онова, което има. В това се крие романтиката и идиотщината на човешкия живот. Наздраве!", казва Ерих Мария Ремарк, който е смятан за един от най-известните автори на антивоенни романи.
Според Венцеслав Константинов, всички тези творби увеличават славата му и го утвърждават като "майстор на лирическия натурализъм". "Ремарк остава и навярно още дълго ще бъде любим писател на всяко младо поколение, което търси своето място под слънцето и се обръща към книгите за съвет. Но Ремарк не е проповедник, нито моралист, пише още Константинов - неговото нравствено въздействие се засилва от един принцип, който писателят е определил още в началото на своя път: "Не желая нито да убеждавам, нито да увещавам или да възпитавам моите читатели. Описвам онова, което ме вълнува."

Това са някои от най-добрите написани от него или изречени мисли:

"Да се родиш глупав не е срамно, срамно е само да умреш глупав."
"Любовните страдания не могат да бъдат преодолени с философия; това е възможно само с помощта на друга жена."
 "Няма по-чужд човек на света от този, в когото си бил влюбен."
"Любовта заслепява мъжа и прави жената по-зорка."
 "Парите — това е свобода, изкована от злато."
"Днешните правила повеляват да се взема от живота колкото се може повече. А как ще го направиш, това си е лично твоя работа.
"Повърхностни са само хората, които се считат за дълбокомислени."

"Спомените ни състаряват. Тайната на вечната младост е в умението да се забравя."
"Съвестта обикновено измъчва не тези, които са виновни."
"Същото е и с човека - дай му мъничко власт, и ще видиш как той заради нея ще забрави всичко. Това идва от само себе си, защото човек е преди всичко животно, и само отгоре-отгоре, като филия хляб с масло, е намазан с малко приличие и човещина."

 "Щастието е въпрос на степенуване. Който владее това изкуство, рядко е изцяло нещастен." — из "Нощ в Лисабон".
"Такъв е светът: може да се превърнете в ангел, глупак или престъпник – и никой няма да забележи. Но ако ви липсва едно копче, всички ще го видят." — из "Триумфалната арка".
"Всичко, което може да се уреди с пари, е евтино." — из "Триумфалната арка".
"Човек трябва да обожава жените или да ги напуска. Нищо средно не съществува." — из "Триумфалната арка".
"Който гледа много назад, може лесно да се препъне или да падне в пропаст." — из "Триумфалната арка".
 "Героите трябва да умират. Ако останат живи, те стават най-скучните хора на света." — из "Сенки в рая".
"Единствен оня, който винаги е сам, познава щастието да бъде заедно с друг." — из "Трима другари".
 "Само свободата си не губ?! Тя е по-ценна от любовта. Винаги обаче човек разбира това едва когато е късно." — из "Трима другари".
"Човекът е лош, но обича доброто, ако го върши друг." — из "Трима другари".
 "Скромността и верността към дълга биват възнаграждавани само в романите. В живота такива хора биват използувани, а после ги изтласкват настрана." — из "Трима другари".

Ако сме пропуснали вашата любима мисъл от Ерих Мария Ремарк, добавете я в коментарите!

Ерих Мария Ремарк (22 юни 1898 г. - 25 септември 1970 г.) е псевдоним на немския писател Ерих Паул Ремарк, роден в Оснабрюк, Северна Германия, в семейството на книговезец. Негови връстници са Бертолт Брехт, Курцио Малапарте, Ерих Кестнер, Ана Зегерс, Скот Фицджералд, Ърнест Хемингуей, Антоан дьо Сент Екзюпери и Габриел Гарсия Лорка. За своето детство Ремарк казва: "Израснах в малък вестфалски град, в дребнобуржоазна среда. Родителите ми бяха католици, самият аз често пеех в момчешкия хор на църквата. Нито у дома, нито в църквата срещнах разбиране за моите стремежи към един друг свят извън моето обкръжение, никой не ме напъти при опитите ми да се оправя сред книгите. Не можех да си представя друго бъдеще освен да стана началник на пощата, учител или аптекар..." Но ето, че става писател.
Ремарк е автор на едни от най-известните антивоенни романи - "На Западния фронт нищо ново", който публично е изгорен от нацистите през 1933 г., което принуждава писателя да емигрира в САЩ. Други известни романи на Ремарк са "Обратният път", "Трима другари", "Триумфалната арка", "Искрица живот", "Време да се живее и време да се мре", "Черният обелиск", "Живот назаем / Небето няма любимци", "Романтичният странник", "Нощ в Лисабон", "Врагът", "Обичай ближния си" и посмъртно публикувания "Сенки в рая". Романите на Ерих Мария Ремарк са преведени на над 60 езика.

Шедьоврите на немския творец са поръсени с онзи невидим, вълшебен прашец, който те кара да мислиш за тях и да ги помниш дълго след като си ги прочел. Безспорно, за да напишеш подобни книги, трябва да си и извънредно интересен човек.

Ето и някои малко известни факти от живота на майстора на военните истории:

• Ремарк с удоволствие обичал да чете Достоевски.
• Най-известният си роман „На Западния фронт нищо ново“ (1929) написва за едва 6 седмици.
• Ерих до толкова се е срамувал от първия си роман „Мансардата на бляновете“, че по-късно изкупува цялото му издание.
• Добавя името Мария към рожденото си име в памет на майка си, която умира през 1918 г.
• Съществуват догадки, че като немски фронтоваци Ремарк и неговият бъдещ враг Адолф Хитлер са се срещнали на няколко пъти през Първата световна война.
• Ремарк колекционирал картини на импресионисти и килими.
• Ремарк събирал и снимки на ангели: той вярвал, че те ще го предпазват от нещастия.
• Ремарк е работил като посредник на фирма за надгробни паметници.
• Неговата по-голяма сестра Елфрида Шолц останала в Германия и била арестувана за анти военна и анти хитлеристка дейност през 1943 г. На процеса тя била призната за виновна и екзекутирана на 16 декември (гилотинирана). На нея е посветен романът на Ремарк „Искрица живот“, издаден през 1952 г. 25 години по-късно на нейно име е кръстена улица в родния им град Оснабрюк.
• Когато се появил първият му роман, нацистите пускат слух, че Ремарк е просто псевдоним, а истинското име на писателя е Крамер (прочетено отзад-напред). По-късно чрез легендата, че Ремарк е потомък на френски евреи от фамилията Крамер , нацистите си намират оправдание да преследват твореца.
• Една от любимите му напитки е калвадос – ябълково бренди. Неслучайно и много от героите му пият именно това алкохолно питие. Пример: „Триумфалната арка“.
• Ремарк изиграва ролята на Полман във филма „Време да се живее и време да се мре“. Филм, направен по едноименния роман на германеца.
• Приятелите го наричали Бони. Неговата любима Марлен Дитрих му казвала Равик. Главният герой в един от най-чувствените му романи „Триумфалната арка“ носи името Равик.
•  Ремарк сменя множество различни професии — бил е продавач във фирма за надгробни камъни, учител, библиотекар, търговец, журналист и редактор. Първата му платена работа, свързана с писане, е на автор на технически текстове за производителя на автомобилни гуми „Континентал“. Като редактор на хановерския рекламен вестник "Ехо континентал" Ремарк пътува из много страни - Италия, Швейцария, България и Турция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар