"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

В Амстердам всичко е спокойно

щом Димитър Стефанов е там
"Съдбата на Рембранд, а пък и на Ван Гог е като тази на Христос - първо ги разпъват, а после трупат лой от тях."
  

Да ударим барабана: "Съобщава се на всички! В неделя, 14-и того, от 18 часа, на площада пред музея на Ван Гог в Амстердам ще се проведе протестен митинг на българите живущи в Холандия против правителството на Пламен Орешарски. Всички, барабар с мене на мтинга!"
Така е, хуморът и усмивката по български си намират почва навсякъде, където пребивават Българи. А на "Dam" в Амстердам всичко е спокойно, щом нашият приятел и събрат, че и председател на литературен клуб Димитър Стефанов е там.
Неведоми са пътищата... Отдавна е казано.
Засега обаче Стефанов само дразни любопитството на чат-патци, като споделя в групата на "Чат-пат" във Фейсбук  част от снимките си и преживяванията си, които изпълват пътешествието му из ниската земя на Холандия. Но понеже знаем, че всяко свое изживяване по чуждите земи той е способен да претвори в книга, то вече чакаме с нетърпение писанията му за страната на Ван Гог и Рембранд. Па дори и да бъдат само в кратък пътепис.
Сигурно е едно - освен да се разходи покрай каналите на "Северната Венеция" и да попие атмосферата на този космополитен град с всичките му улични трубадури, битаци и червени фенери, Митко вече е успял да се докосне до картините на любимия си художник Ван Гог и да посети музей като "Крьолер Мюлер". Той се намира на около 70 км южно от Амстердам и е с най-голямата експозиция на открито може би не само в Холандия - площта й е стотици декари. "В залите му е истинско богатство от картини. А да застанеш лице в лице Ван Гог е върховно усещане!", споделя Димитър Стефанов.
Стоян Радулов, снимките са споделени от Димитър Стефанов в групата на "Чат-пат" във Фейсбук 


Няма коментари:

Публикуване на коментар