"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Етно стилът на Мариана Тухчиева - художница със стил, човечица с голямо сърце



Панагюрище притежава много таланти, които със сигурност заслужават повече - най-вече внимание и отношение, другото се подразбира от само себе си.

Една от най-талантливите приложнички по тия места е Мариана Тухчиева  - художница със самобитен стил. И човечица с голямо сърце.
През 2005-та и 2006-та година тя направи серия силни самостоятелни изложби в софийската галерия "Гая" (на ул. "Кракра"). Посетителите можеха да се уверят в нейната засилена творческа и идейна енергия. "Виждаш ли, преди година тя тръгна неуверено и трябваше да я пришпорвам, а сега вече съм създала "творческо чудовище" и това няма как да не ме радва", сподели ми тогава Сияна Карапанова, уредничка в галерията по онова време. Само за една година, от първата си изложба, Мариана Тухчиева израсна и разви много етно-стила си в приложното изкуство. Един от акцентите във втората изложба бе есенната колекция от чанти и шапки, но тя не бе забравила и своите етно-пана, пластики от хартия, декорации и предмети. Между другото, Мариана почти не е излагала в Панагюрище.
Стоян Радулов


Няма коментари:

Публикуване на коментар