"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

В самобитния свят на художника Стоян Домусчиев

Картини от проф. Стоян Домусчиев
Стоян Домусчиев е роден на 13 юни 1935 г.  Завършва Националната художествена академия, специалност живопис, с отличие и похвала. Отличаван е с първа награда за композиция, както и с други награди от общоакадемични конкурси. Специализирал е в Москва и Санкт Петербург. Участвал е в национални изложби в страната и в чужбина: Германия, Чехия, Унгария, Русия, Румъния, Ирландия, Македония, Финландия. Самостоятелни изложби в София - галерия „Средец“ на Министерството на културата (2008 и 2009), залите на СБХ, в галерия „Райко Алексиев“, в Културно-информационния център на Германия, Военномедицинска академия и Централния дом на армията.
През 1999 г. участва в колективна изложба в Дъблин, Ирландия, под патронажа на съпругите на президентите на двете държави. Участва в международни пленери в България, Германия и Македония. Творби на проф. Домусчиев са притежание на НХГ, СГХГ, музей „Рилски манастир“, Министерството на външните работи, Министерството на отбраната, Военноисторическия музей, Медицинска академия, областни и градски галерии в България.
Проф. Стоян Домусчиев е дългогодишен преподавател по рисуване в Националната художествена академия. В продължение на 8 години е бил заместник-ректор по учебната работа на академията, участвал е в методическото направление към Съвета за висше образование в страната. Бил е главен специалист за художествено образование в дирекция „Училища по изкуствата“ към Министерството на културата. Заемал е длъжността заместник-директор и директор на дирекцията.
Проф. Домусчиев е участвал в редица научни конференции в страната и в чужбина по проблемите на образованието. Негови творби, статии и доклади са публикувани в редица печатни издания и сборници. Автор е на монография за художника Марин Георгиев Устагенов. В съавторство с проф. Михаил Енев разработва проблемите на учебната рисунка за 100-годишния период от развитието на Националната художествена академия.
Носител е на орден „Кирил и Методий“  I степен, както и на други отличия.

Проф. Стоян Домусчиев при откриване на изложба в София
От ляво на дясно: доц. Атанас Шопов, проф. Стоян Домусчиев и Юлиян Митев в Панагюрище
Проф. Домусчиев разговаря със своя студентка при откриване на изложба в галерия "Академия"
В юнската седмица на изкуствата в Панагюрище през 2013 г. Стоян Домусчиев показа изложбата "Завръщане". Тя бе подредена в галерийната зала на Историческия музей и открита от неговия директор доц. д-р Атанас Шопов. За Домусчиев като художник и творец говори изкуствоведът Юлиян Митев. Тогава проф. Стоян Домусчиев дари на Панагюрище една от творбите си - "Панагюрка", като сподели, че ще бъде щастлив ако тя намери място в бъдещата галерия на града.
"Чат-пат"

Няма коментари:

Публикуване на коментар