"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Безсмъртните скулптури на Димитър Попов

Паметникът на поп Груйо Бански (бронз, с. Баня, 1976) и "Скръб - септември 1923" (патиниран гипс, София, 1973)
"Кавалджия" (София, 1972, патиниран гипс)
"Композиция" (патиниран гипс, с. Баня, 1975)
"Ръката на Твореца" (бронз и мрамор, София, 1983)
"Бегачи" (патиниран гипс, Пловдив, 1968)
Вляво: фрагмент от "Бегачи"; вдясно: портрет на Димитър Попов
Димитър Попов е един от изявените български скулптори през втората половина на миналия век. Роден е на 18 април в село Баня, и е завършил панагюрската гимназия. Дипломира се при проф. Величко Минеков в НХА в София (Тогава Висш институт за изобразителни изкуства), където завършва специалността "Декоративно-монументална скулптура". От 1969 до 1971 е макетист към Съюза на българските архитекти. Година след това е проектант и главен моделиер в Центъра за битова естетика и дома за модели в София. През трудовия си път е още преподавател в различни учебни заведения и художник в Драматичен театър "София". Последните пет години от живота си работи като художник и скулптор в ателие "Бутафория" на БНТ. Член е на СБХ от 1981 г. Негови творби могат да бъдат видени на няколко места в община Панагюрище - в панагюрската гимназия и в село Баня, както и в НХГ и други галерии в страната.
"Творчеството на Димитър Попов  днес принадлежи към историческата и художествената памет на България. Поетиката в съдбата на Попов е "търсене на "символа" на човешкото съществуване, на "отсъждането" за "случая" (съда на случайността) на човешкото битие." Това пише за него изкуствоведът проф. д-р Нина Христова в юбилейният албум "Творчеството на Димитър Попов", отпечатан пред 2010 г. от ИК "Оборище". "Димитър Попов преминава през земното си битие с достойнство. Даровита цялостна личност, съвременен всестранно надарен човек, той живее с дарбата да преминава с лекота от изкуството към живота, от скулптурата към живопистта и от живопистта към математическото изчисление. Запазва вътрешната си нагласа на просветлен юноша от Панагюрище и в средната си възраст, която за неговото поколение съвпадна с преходите от края на ХХ век, и не я пожертва в необходимото съпротивление на материалните нужди", пише още проф. Христова.
Днес ви представяме част от най-значимите скулптурни произведения на Димитър Попов в снимки, направени от самия него или от сина му - езиковедът доц. д-р Борислав Попов.
Стоян Радулов

Няма коментари:

Публикуване на коментар