"Тежко на оня народ, който се самоотрича и самоунищожава. Народ без доверие в силите си, без обич към своето, колкото и скромен и да бъде, е народ нещастен." (Иван Вазов)

Метеопрогноза / Лаладжилъци от Михаил Гунчев


"Седянка", рисунка от Александър Миленков
Дядо, бащата на жена ми, цял живот овчар, отива на седянка с невястата си. Там са и други стрелчански овчере, жените им ще предат или плетат, ще одумват, мъжете ще подклаждат огъня, ще наглеждат мръвката на жарта, ще правят дружина на сливовата и винцето, кой каквото донесъл и ще пускат, уж “по търлък”, смехории. Седянката напредва, джумбушите са все по-неудържими, главите се понаправят една подир друга, кой колкото му удържи ангелът. Мръвката привършва, замезват си винцето със “сирене в меше”. Тоя овчерски “специалитет” се натъкмява от прясно овче сирене, с него се пълни меше (тулум) от козя кожа, щавена и подготвена с мерак за целта, като в нея вместо саламура се долива прясно овче мляко и там сиренето уж зазрява. Зрее дорде опре в някоя седянка. Мезето сладко, обикаля седянката и всеки си го вади с голи пръсти от мешето. Нощта е на превала, виното и мезето привършени, седянката се прозява и решават да проводят някой вън - да види как е времето, дали да се разтуря вече седянката. Надига се доброволец, аха да се кротне в скута на една невяста, но се удържа и хваща мандалото на вратата. Тогава друг юнак, по-ербап от него, за изпроводяк му нахлузва на главата опразненото меше. Връща се подир някое време “синоптикът”, мешето му още на главата и докладва: “Тъмно е като в рог и мерише на сирене”.

Разказа Михаил Гунчев
16.12.2012 , Стрелча, ЧерноЛале
_____________________________
Рисунката "Седянка" Александър Миленков прави с водни бои някъде през 1941 г., тя е с размери 46 х 31 см. Художникът е роден на 19.01.1882 г. в Самоков. През 1901 г. завършва общия курс на Рисувалното училище в София при Петко Клисуров и Иван Ангелов. В периода 1901 г.-1906 г. специализира стенопис и театрална декорация в Мюнхен. Миленков е първият български професионален театрален художник. Автор е на сценографията на повече от 370 драми, опери, оперети. Работил е във всички жанрове: пейзаж, натюрморт, композиция. Редовно участвал в ОХИ. Организирал пет свои самостиятелни изложби. Бил е председател на СБХ. Умира на 03.01.1971 г. в София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар